14 PŘÍBĚH SLAMĚNKY S PŘÍRODNÍ ZAHRADOU - 2.díl - zahrada

ČÁST 2 - ZAHRADA
Jak už to bývá, zahrada je až na druhém místě v pořadí, leč bez již hotového konceptu ani dům neumístíte. Pozemek je převážně rovinatý, s mírným spádem k severu a s několika málo stromy. Je skoro na konci širokého údolí nivy Ještědského potoka, s převážnými větry v současnosti od jihu a západu. Jelikož mnoho z celého plánu ještě vytvořeno není, tak trochu plánovitě..



 
Možná je cítit trochu jiný přístup k celé stavbě a pojetí obytného prostoru. Ano, dům i zahrada jsou plánovány spolu s budoucími uživateli a původními energiemi místa. My i architekt dovedeme pracovat s jemněhmotnými složkami a možná právě proto jsme si toto místo, pro některé až nepochopitelně, vybrali, či byli jimi přitaženi.

Od prvního návrhu k tomu současnému došlo k několika krokům, které se "vytříbili" i díky stavbě samotné a i díky intenzivnímu pobytu v místě (bydlíme v plně zařízené maringotce vedle stavěného domu). Základní koncept je mít a respektovat prostor v nějakém původním chodu, případně jej obohatit o další prvky, které přinesou prospěch nejen nám, ale i místu samému. Tedy základním kamenem jsou původní druhy rostlin, které budou zajímavé pro domácí druhy živočichů a zároveň nijak nehrozí případnou degradaci místních ekosystémů. Z nedomácích druhů snad jen použijeme byliny, příp. trávy, některé jedlé keře či sukulenty na střechu. Druhým kamenem je užitkovost zahrady, tedy nejen pro zvířátka kolem, ale i pro nás. Třetím je jistá pohodlnost, ale i sounáležitost s místní situací - tedy vodní zahrada, která jedna obsahuje složku čistící odpady, dále využívající dešťovou vodu a následně i složku k očistě a osvěžení našich těl :). Čtvrtou složkou je částečná náhrada zastavěných ploch opětovným zatravněním. Tedy střešní zahrádky a popnuté konstrukce, kde to jen bude možné. Poslední důležitou složkou je zachování prostoru, tedy volného prostoru a prostoru pro duchovní činnost, protože právě to místo, které zde je, nás přitáhlo. Od abstraktního ke konkrétnímu.



Průběžně v našem fotoalbu:

Křižanská zahrádka 2013-2017

nová alba k zahradě pak zde



OBJEKTY V ZAHRADĚ
V plánu je dílna s přístřeškem na auto a kola, a také odvezení maringotky, k někomu, kdo ji bude potřebovat. Místo po maringotce zůstává připravené na případnou menší stavbičku (přípojka vody, kanalizace, elektriky) nebo další užitkové záhony. Hranice dřeva, kompost, ozeleněné střechy, to všechno, doufáme, bude dalším prostorem pro další živočichy.


HOSPODÁŘSKÁ A SLUNEČNÍ ZAHRADA
V současné době pracujeme trochu s permakulturním až biodynamickýcm přístupem k hospodaření s vlastním oživením díky materiálům, které jsou k dispozici. Tedy máme zde první vyvýšený záhon,"obedněný" slaměnými balíky, kde jsme využili materiál z našeho komponovacího wc, ze zbytků větviček z ošetřených stromů, listí atp., prostě domácího kompostu. Úroda nebyla špatná, leč proti slimákům zatím nemáme moc přírodní nástroje (kachny nechceme). Pro další sezonu připravujeme hnojící jíchy a očistné výluhy a další kombinované záhony, jejichž druhy by se měli vzájemně podporovat. Zakládáme také keřové záhony slámo-kartonovým mulčem, který celkem úspěšně potlačuje nezvané plevelné rostlinky (vyzkoušeno v loňském roce). Součást této zahrady a zahrady sluneční bude taktéž ovocný sad, kde plánujeme krom ověřených moderních odrůd i několik tradičních krajových odrůd, na kraj i podél příjezdové cesty k pozemku.
 


VODNÍ ZAHRADA
Kořenová čistírna je již první sezonu v provozu, zatím jen zkušebním, jelikož tuhý odpad je zatím kompostován v kadiboudě. Čistí tedy zatím odpad ze sprchy, pračky a nádobí. Rostlinky postupně rostou a byly doplněny i o místní vlhkomilné druhy (blatouch a tužebník). Zbývá doladit vzhled nejbližšího okolí (obložení kameny, osázení vrbami, svídami atp.) a fixovat výpustní potrubí, které je na svahu erodovaném potokem. Plánujeme použít hatě a kameny s osázením vlhkomilných bylin a vrb.. K realizaci koupacího biotopového jezírka se letos nejspíše nedostaneme.V každém případě, při jakékoliv vodní ploše na zahradě se ihned objeví spoustu motýlů a drobných zpěváčků, takže plán s jezírkem uvítají.




OBYTNÁ ZAHRADA
Prostor nejbližší k domu je definován pergolou, zápražím a jejím nejbližším okolím. Zde se bude jíst, promítat, odpočívat, houpat na síti, vyprávět, koukat do nebe, možná česat hrozny vína, čichat kuchyňské bylinky, užívat si nekonečnost louky v sousedství.. Součást zahrady by měl být i malý polozapuštěný sklípek na potraviny a nápoje.



ZAHRADA VNITŘNÍ PŘEMĚNY
Forma, kterou plánujeme zde použít může dojít ještě změn, ale může to být tzv. potní chýše (sauna) či relaxační stavbička s určitými parametry či přírodní chrám z vysázených dřevin (např. vrb, jeřábů či bříz).. Další formou této úrovně je brána do zahrady, kterou tvoří ony tři původní vzrostlé stromy. Zatím ta brána funguje a neřekneme jak J. V neposlední řadě volný prostor, je podmínkou k vlastní sebereflexi, k potkávání dalších inspirací..tedy obyčejný volný trávník nebo louka je něco, co by nemělo chybět v žádné zahradě.



návrh vlastní: www.atelierprostory.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

01 Přírodní zahrada u Šibíků v Křižanech

21 Domeček - odkaz na alba

10 na sklonku léta