13 PŘÍBĚH SLAMĚNKY S PŘÍRODNÍ ZAHRADOU - 1.Díl - dům

Cílem celé naší stavby je mít příjemné a zdravé bydlení, obklopené zahradou a volnou krajinou, v místě, kde je možné mít osobní vztahy, v místě, kde si děti mohou bezpečně hrát na zahradě, se sousedy, možná s několika blízkými zvířaty, v místě, které je pro život inspirující a obdařující.

ČÁST 1 - DŮM

Dům stavíme od května 2013. V současné době je dokončena hrubá stavba s téměř veškerou izolací, venkovní vápenné omítky z 85%, hrubé podlahy před položením dlažby a dřevěných roštů. Vnitřní omítky naopak jen asi z10%. Některé příčky ještě čekají na dokončení. Rozvody jsou připravené k zapojení.

Dům je z 95% z přírodních materiálů, čímž chce sám osobě přispět svou existencí k lehké recyklovatelnosti a zároveň prospět svým složením jeho obyvatelům.Zbylá procenta jsou různé trubky (vodovodní), izolace (elektrických rozvodů, pod podlahovým topením) a mnoho drobných detailů na výrobcích, které nelze příliš ovlivnit či těžko zcela vyčlenit (těsnění a kryty šroubků na oknech, pěna u dveřních otvorů atp) a nebo je příliš komplikované použít něco přírodního (perlinka, beton v podlahách a základech).

Dům je navržen pro rodinu s dvěma až třemi dětmi, s pracovnou a hostinským pokojem, jež bude sloužit pro návštěvy, případně k ložnici pro staré rodiče, případně k pronájmu, případně jako mladý byt pro děti (jsou zde rozvody pro kuchyň), případně jako prostor pro jiné poloveřejné účely (semináře, cvičení, léčení..). Obývací prostor je spojen s kuchyní a horním patrem galerií. Výrazným prvkem je krb, který organicky prostupuje spodním a horním patrem a má sloužit i jako takový magnet pro oči.. V horním patře jsou tři ložnice (zatím bez příček) a pracovna. Podkroví na výšku 5letého dítěte mělo původně být část mezonetových dětských pokojíčků, ale nakonec jsme zjednodušovali, co se dalo, takže vznikl klasický prostor pro sezonní věci a sušárna bylinek. Ke skladování potravin je zde individuálně odvětrávaná spíž a v plánu venkovní sklep 5 kroků od kuchyně. Na dům navazuje terasa, převážně modřínová a kryté zápraží se střešní zahrádkou. Více k tomu v části Zahrada. Pod terasou je plánován prostor pro plynovou bombu (2ks), která bude zásobovat plynový sporák v kuchyni.

KONSTRUKCE A ENERGETICKÉ ŘEŠENÍ
Konstrukce je masivní dřevěná, dle konceptu bratří Čejenů (viz Slaměnka - http://cejeni.cz/prirodni-domy/slamenka ), vyplněná slaměnými balíky o rozměrech 45x30x70-80cm, napresovaných na požadovanou hustotu k stavění. Dalšími konstrukčními prvky jsou příčky vybedněné z prken a nasypané hlínou), případně palubky, které drží podhled podlah, tedy vč. nad odvětrávanou mezerou od země). Izolace krovu je z dřevovlákna Steico flex 30cm. Podlahy jsou od spodu: slaměné balíky a buď s dřevěnou masivní podlahou na roštech vyplněných Sioporem (extrudovaný jíl) nebo v případě dlažby kombinace hobry, podlahovým systémem s polystyrenem a tenkým betonem. 2NP: steico flex, steico-hobra, hlína, prkna, dřevěná podlaha či skladba s dlažbou. Podkrovní podlaha jsou pouze kleštiny vyplněné zbytky Steico flexu 18cm, dřevo a osb. Osb, v rámci úspory stavebního času, používáme pouze v podkroví, které bude sloužit ke skladování věcí a sušení bylinek. Špalety oken a dveří jsou izolovány Steico Protec, škvíry zatěsněny konopnou vatou a v případě dveří i pěnou (prý kvůli pevnosti v otvoru). Dále také na střešní zahrádce nad zápražím.

Celkově se dům svou izolací směřovat k téměř pasivnímu domu, ovšem s difusně otevřenou konstrukcí. Systém vytápění je vodovodní, kombinovaný s elektrikou (plyn není k dispozici). Tedy kamna s vodovodním výměníkem napojené na akumulační nádrž (1000l) s možností dohřevu fotovoltaickými panely (cca 2kW) či vnitřní elektrospirálou. Tato nádrž je atyp vymyšlen panem ing. Pavlem Minářem ve spolupráci s f. Dražice, ovšem použit a vyzkoušen už i v jiných realizacích. Topení je rozvedené v podlahách a klasických či žebříkových radiátorech. Systém dále doplňuje jednoduchá rekuperace (tzv. krátká). V rozvodech jsme řešili také různé situace, záložní systém při výpadku elektriky (okruh na elektrocentrálu), samotíž v okruhu kamna - nádrž (tedy k topení není třeba čerpadlo na elektriku) a rozvody a vypínače pro vypnutí napájení (omezení elektrosmogu v ložnicích).
Voda a odpady jsou řešeny individuálně, tedy vlastní vrt a vlastní kořenová čistička odpadních vod. Není to nejlevnější řešení, ale v dané situaci téměř jediné možné bez používání složitých technologií a závislosti na nestátních podnicích. Do budoucna zvažujeme nějaký přepad ve studni, aby byla k dispozici vždy nějaká zásoba pitné vody. V lokalitě jsou výpadky proudu celkem časté, takže plánování chodu domu bez elektriky není vůbec od věci.
Povrch stěn a kamen bude hlína, hrubá omítka (hlína-písek-slaměná řezanka), z místní nedaleké pískovny a jemná v různých barvách a řadách od moravské firmy Picasa. Omítky jsou drženy buď přímo na balících, a nebo na rákosových roštech, na dřevě. Venkovní úprava domu je naopak vápenná omítka (uleželý hašený hydrát-písek-řezanka) se štukovou vrstvou, která je více odolná vůči klimatickým podmínkám než hlína. Štíty, které budou obloženy modřínovým dvojitým obkladem, jsme nakonec místo hliněné omazávky, která má zajistit vzduchotěsnost a která by u trámů praskala, naplánovali s hustší podstřešní folií.

DOVĚTEK A PLÁNY
Zajímavost snad jen k celému konceptu získání dřeva - dřevo jsme se snažili poptat u místních firem, leč jsme zjistili, že jej stejně kupují ze Slovenska, Německa či Rakouska, což výrazně navyšuje cenu, takže jsme se nebáli poptat i v Jižních Čechách, kde nám vyšli vstříc nejen cenově ale i lidsky, vč.s lunárním kácením (téměř vyšlo :)) a osobním přístupem ke stromům, které budou pokáceny. Ostatně i další pokusy dát zakázku místním firmám selhaly, takže bohužel, bereme ty firmy, které dovolují osobní přístup a empatii k našemu konceptu, takže zatím šikovné řemeslníky dovážíme převážně z jiných krajů.
Jak vyplývá, stavíme tedy kombinovaně, svépomocí a částečně dodávkou od firem, případně přizváním účastníků praktických workshopů. Uspořádali jsme dva: a to na slaměné stavění (pod dozorem autora ing. Pavla Melichera) a na hliněné omítky (pod vedením Honzy Pospíšila). Měli jsme zde i příjemné "přepadovky" pomocníků, což je vždy velmi milé a povzbuzující a také již návštěvy vyzvědačů, co a jak dělat-nedělat.
V tomto roce plánujeme dům dodělat k obyvatelnosti, a tedy mottem budou nejspíše hliněné omítky, podlahy dřevěné a dlážděné, podhledy a organické obklady. Workshopy spíše neplánujeme, možná na dekorativní omítky, ale kdo bude chtít zažít něco z plánovaných prací, klidně se ozvěte a budete vítáni.

architektonický návrh: Ing. Pavel Melicher - Anuet
úprava konstrukce: bratři Čejeni
úprava energetického řešení: ing. Pavel Minář - Ekostep

2015 domecek
2014 stavba domečku
2013 stavba domečku

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

01 Přírodní zahrada u Šibíků v Křižanech

21 Domeček - odkaz na alba

10 na sklonku léta