07 Angkor Vat, Ayuthaya, Ratchaburi

7.3. Ratchaburi, Thajsko, 40.den cesty

Nazdarek opet z Thajska. Ve ctvrtek jsme v brzkych nekrestanskych hodinach zvedli opet kotvy a vyrazili z Kambodze do Thajska na posledni dobrodruzstvi.

Kambodza nas nejdrive prekvalipa /svou supr pripravenosti na turisty/, pak svymi chramy a spiritualismem okouzlila, ale jakmile jsme se dostali blize k obchodnikum, stankum, tuktukum, tak nas tak trochu oparila. Turista je zde totiz ten, ktereho je treba se ptat kazdy metr na to same: zda nechceme tuktuk /taxi/, nebo neco k piti, neco k snedku, neco na sebe, proste porad neco..a bohuzel i bez ohledu na to, jestli jste prave v prostoru chramu nebo na ulici. Nestastne na tom take je, ze jsou do toho zapojeni i deti, ktere jsou obzvlast neodbytne a ktere vubec nikdo nekoriguje..To nas celkem za ty tri dny tak vycerpalo, ze prchame do pohodovejsiho Thajska.
Zazili jsme zde ale hodne krasne chvile, kdy jsme si uzivali majestatnost prastarych sidel prvnich a pak dalsich Kambodzskych kralu. Nejdrive v oblasti 7km severne od Siam Reapu - Angkoru a pak 13km vychodne v tzv Roluous group. Prejezdy uvnitr techo arealu byly opet kilometrove, coz jsme vse absolvovali ve 40stupnovych vedrech na vetchych kolech. Za tri dny jsme je dvakrat menili, dvakrat usli a dvakrat nam zkomplikovali zivot. Dokonce se nam zda, ze nam jedno zamerne nozem mirne urizli, protoze jsme si od nich nic nekoupili...Pres vsechno to, stoji pamatky opravdu za navstevu. Jsou srovnatelne s Mayskymi chramy nebo Egyptskymi. A zda se,ze cim dulezitejsi misto, tim slozitejsi je se k nemu "dostat".
Nekolik fotek je uz par dnu na webu.

Ze Siem Reapu jsme se presunuli tentokrat autobusy, do Bangkoku - nejdrive velkym V.I.P a na hranicich prestoupili do mikrobusu [mozna z politickych duvodu, mozna i jen z praktickych, v Thajsku se ridi vlevo, v Kambodzi vpravo]. Vse v poho, pomineme-li 2h zpozdeni. :] hihi
V Bangkoku presedli po par hodinach na vlak, smer Ayuthaya, dalsi byvale hlavni mesto.

Vlastne jsme chteli stihnout i narodni park pobliz Ayuthayi, ale nekonec uz jsme nemeli sil a chteli jsme byt vcas "na trhu", vysvetlime dale..
Ayuthaya nas lakala, zejmena kvuli tem zajimavym pohlednicim, co jsme videli a diky jeji historii. Ale nakonec nas trochu zklamala, protoze opravdu, vic nez co je na tech pohlednicich uz moc lakave neni. Historicke jadro bylo prevazne cele zborene valkou s Barmou [koncem 18.st.]. Velkolepe hradby, stupy, cedi a chramy hodne "barmani" ponicili. A co neznicili, znicilo zemetreseni o sto let pozdeji. Co je uzasne, ze to zachovali v klidnem prostredi - parkovem, kudy protekaji ricky a kde rybari mnoho capovitych ptaku. Co bylo pro nas nejsilnejsi zazitek byla ona hlava budhy zarostla ve strome - nejznamejsi obrazek z Ayuthayi. Na doporuceni si opet pujcujeme kola / trochu v lepsim stavu nez v Kambodze/ a cestujeme kolmo...
Nejen chramy ale i dalsi mista jsou zajimava, napr. Elephant Kraal. Misto, kde kral vybiral slony do "vojenske sluzby" a nebo do "pracovniho procesu". Toto misto je mimo stare mesto, mimo ostrov [centralni Ayuthaya je vlastne opet ostrov mezi rekama], za vsemi mototechnami, par vaty a skolami. Jak uvidite na fotkach byla to asi velka udalost a k tomu byl postaven krasny slonni vybeh, s kralovskou tribunou a vse spojene se sloni vesnickou, kde dodnes sloni jsou. Nevime vsak o tom nic vic, takze jsme si to jen prosli, podivali se na to,jak se o nec staraji, jaka maji krasna slunata, jestli tam maj pohodu a zase jeli dal. Ve srovnani se slonim centrem u Chiang Mai, to tam nebylo tak prijemne /tedy pro slony/, hodne slunce, malo stinu, turistu jak much, hucici mesto..pece ale snad byla dobra..
Vic moc uz jsme nestihli, hledali jsme turisticke info, ale dle jejich map jsme je nenasli. Projeli jsme aspon zbytek centra, ktery nas prave sokoval, jak je zbytecne predimenzovany vzhledem k typu mesta - silene autostrady ve skoro vesnickem mestecku. Nicmoc pro cyklisty.. Vecer jsme zjistili, jak muzeme pokracovat dal, vratili kola, najedli se opet dalsima nudlema :] a po 2h na internetu , kde vesely majitel daval Petrovi zabirat s hlavolami jsme sli do hajan, do naseho uzasneho teakoveho 100let stareho thajsko-cinskeho guesthousu u reky, hned u privozu.

V sobotu v poledne pak vyrazime konecne na jih. S prestupem v Bangkoku smerujeme do Ratchaburi, a to stylove, 3 tridou vlakovou. Pobliz Ratchaburi ma byt slavny floating market [plovouci trziste], s tradicnim prodavanim ovoce/zeleniny a varenim na lodkach. Jsme pripraveni i na to, ze je maximalne turisticky, takze nakoec nas ani neprekvapuje, kolik suvenyru se zde jako "doprovodny market" prodava. 86km od Bangkoku jsme jeli 3h vlakem.:] V Ratchaburi jsme s jenom hodinovym zpozdenim stastne vystoupili :] a stastne nalezli nejaky hotel /bez lonely planet je to fakt tezky]. Moc turistu sem nejezdi, takze zjistujeme, ze motorku si nepujcime. Ale diky hotelovymu personalu smerujeme na zluty atobus v 6h rano, za rohem :].

Zluty minubus fakt prijel a fakt nas nalodil. Ale asi po 20 km nas vyhodil na velke krizovatce, ze musime na jiny bus :]] Neva ceka nas uz jen 26 km, to kdyztak dojdem ;]. Nene,tam byl takovy ten minivan, ktery nas na misto trhu Dumnoen Saduak nakonec odvezl. Byl supr a supr a mnam a uzasny...

Po 4h jsme plne uspokojeni, jak v zaludku tak ve fotaku a hledame cestu zpet k nasemu hotelu v Ratchaburi. Kupodivu i cesta zpet ma probehnout ve zlutem autobuse, ale to je ten zluty minivan. Za polovicni cenu jedeme bez jakehokoliv prestupu, vystupu ci zmeny vozitka az do Ratchaburi, kde uz jen cekame na nocni vlak jeste vice na jih, za relaxem a konecne za MOREM!

...a o tom zas priste.
pip
TOPlist

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

01 Přírodní zahrada u Šibíků v Křižanech

21 Domeček - odkaz na alba

10 na sklonku léta