06 Champasak+4000 ostrovu

2.3. Siam Reap, Kambodza, 35.den cesty

Tak jsme trosku poskocili - z Pakse, pres Champasak az na jih ke kambodzskym hranicim, ke 4000 ostrovum - Don Knong, Don Det a Don Khon. A diky nasi unahlenosti opet na sever do Savannakhet, coz je pres 200km od Pakse. Viz nase Asijska mapa. Odkud jsme leteli s Lao Airlines do Kambodzi - Siam Reap, coz je mesto zname zejmena Angkorskymi chramy /nejvetsi znamy chramovy komplex na svete z dob Khmerskeho statu. Chranen samozrejme Unescem, objeven francouzskym botanikem v pol.19.st./

Champasak patri k Laoskym nejstarsim chramum, a prave ten je velmi ovlivnen Khmery a jejich nabozenstvim - hinduismem. Vse je tedy zasveceno zejmena bohu Shivovi a tim padem je zde pritomno jeho symbolickych znazorneni, coz krom jeho vlastnich soch je napr.muzsky ud - lingam. Ne nepodobne Axis Mundi a jinym podobnym znazornenim "3 v jednom", uzasne je na tom, ze symbolika je uz v samotne krajine, a to v hore, pod kterou zalozili jiz predchudci Khmeru mesto a prvni chram.Take ve z hory vytekajicim prameni, coz take patri k jeho symbolu - plodnosti. Cely areal mi ale vyrazne pripominal arealy francouzskych zahrad - velkolepe stavby, osovost, rozlehlost, detaily a voda /tekouci i zrdcadlici../ a symbolika vzniku a radu sveta..hmmm.. Ne vse je zachovano, ale co nerozpoznate je take dobre popsano v mistnim minimuzeu. Vic nez to jsme za den nestihli.

A ted pozor - raj vsech cestovatelu jsme nasli, na Mekongskych ostrovech..Vodopady, delfini, velmi poklidny rytmus mistniho zivota, jednoduche a velmi levne spani v bungalovech /cca 33Kc/chatku:], dobre jidlo, tepla reka, kola, koupani...A na zaver pocatek nejvetsiho budhistickeho svatku, ktery jsme nasledne zazili i v Siam Reapu.../slavi se vice dnu a konci na uplnek - 28.2./.

Takze ted jezdime po Angkor vatu a vecer zijeme v Siam Reapu a vice az priste.. Fotecky brzooo***
TOPlist

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

01 Přírodní zahrada u Šibíků v Křižanech

21 Domeček - odkaz na alba

10 na sklonku léta