04 Laos - Luang Prabang

18.2.2010, ctvrtek, Luang Prabang, LAOS

Sabai dee

Tak jsme se na chvili odmlceli, protoze nas cestovani mirne zajalo do svych sparu, a to doslovne, v dobrem i v tom horsim smyslu.

Z Chiang Mai jsme se presunuli pres Chiang Rai do Laosu. Zazili jsme supr vylety na vypujcenych skutrech, kolem Chiang Mai, kde jsme nasvstivili uzasna mistecka - Chram Doi Suthep /jedno z poutnich mist v severnim Laosu/, vesnicku s mistni domorodou mensinou /nevime jakou/, kde se prodavalo hodne peknych vecicek - od satku, hedvabi, obleceni, pres dalsi drobne vyrobky ci caje. Taky vesnicku Bo Sang, znamou umeleckymi trhy a predevsim typickymi thajskymi destniky, kde jsme samozrejme neodolali a neco umeleckeho si koupili :] no a na zaver Chiang Mai si dali uplne bezva lechtivou Fish masaz.To je fakt neco. Rybicky z tureckeho more vam okusujou starou kuzi na nohou a tim vas masirujou a zaroven davaji akupresuru a cisti bolistky..bezva! To by i u nas mohli zavest! Chiang Mai nas nadchl vic nez bangkok v mnoha smerech..skvely mix malych obchodu, mezinarodni kuchyne, od batuzkaru az po extra vyletniky uzivajici si thajske zeny.. az po supr markety, nocni trhy, ulicni jidylka a uzasne teakove chramy, takze doporucujeme. 3hodinovy presun do Chiang Rai usel.Tam jsme opet vypujcili skutr a objeli mestecko zesiroka. Zlaty trojuhelnik, prvni vyhledy na Mekong, hory, vyhledy do Barmy a vecerniho podhuri Thajska, novodoby betonovy White Temple, uzasne vodopady, nahodne cajove plantaze, vesnicky a nakonec 1/2h horky prirodnich lazni /87st C teplota pramene/.

Mesto take zajimave, asi hlavne opet trzisti, zejmena s velmi peknymi domorodymi vyrobky - prirodne a rucne barvene, rucne vysivane, drevene, kozene, satky, masazni udelatka a bezva jidlo, opet..

V pondeli v 6h rano nasedame do dalsiho busu, tentokrate lokalniho smer hranicni prechod/prejezd pres Mekong, Houei Xai/Chiang Khong.Dorazili jsme uplne nacas, coz je opravdu obdivuhodne, ale pak uz slo vsechno spise podle diktatu nekoho jineho nez nas. Diky nasi nezkusenosti. Pres prechod jsme prosli v pohode, ovsem cestu do Luang Prabang po Mekongu jsme chteli podniknout rychlou lodi, za 6h. Nalitli jsme cestovce na to,ze pry uz na ten den nejsou a nasedli do pamale dvoudenni lodi..celkem spechali, ze uz lod odjizdi za chvili / jezdi jedna za den/ takze jsme nasedli do vanu, nechali se odvest k pristavisti, koupili za predrazene ceny zasoby jidla na den, najedli se v "jejich restauraci" a pak jeste koupili hotel, kde bylo planovany prespani./Skoro nejdrazsi za cele Thajsko/ no jak jsme nastoupili do tohoto vlaku,tak uz moc neslo vycouvat. Pak nas posadili do lode, ktera mela vyjet v 11h, a cekali 1.5h na dasli lidi, aby se naplnila/preplnila..Preplnila se nakonec tak,ze si lidi vykriceli druhou lod, takze nakonec vyjizdeli dve...No toto spozdeni se nam nevyplatilo,protoze do mista urceneho jsme nedojeli. Diky tomu,ze je malo vody, muselo se presedat na lehci lood / coz nas ujistovali, ze se nestane/, takze vsichni cestujici /cca 140 lidi/ protestovalo, nikomu se vecer z lodi vystupovat nechtelo..Nakonec jsme vzstoupili, poposli 200m po prasne ceste a u male vesnicky uvideli jiz pripraveny "plazovy buffet" pro cizince..Jojo,. vsechno bylo domluveny, bez ohledu jestli jsme mladi nebo stari. Deti tam nastesti nebyli.No noc jsme preckali s drkotajicimi zuby na podlaze lodi, ktera kotvila u brehu. Nekdo spal primo na plazi. Malo kdo mel nejaky spacak, kdyz je tu nejteplejsi sezona..Teplota kolem 10st, plus cerstvy vanek od reky :]
Rano vsichni opareni s vybornym pocitem podvodu jsme nasedli do 2 mensich lodi a vyrazili dal. V noci jsme se dozvedeli,m ze tento stav nizke vody uz trva pekne dlouho, diky prehrade na Cinske strane, a dokonce i vlada to nejak resi..takze ano, tak to melo dopadnout od sameho zacatku. Ti co jeli na speed boats nic takoveho nezazili. [vcera jsme potkali skupinku Cechu,ktera toto absolvovala.] Do cile jsme dojeli druhy den jiz v pohode, kolem 7h vecerni.

Tak jo, zacatek nebyl dobrej, ale reka je uzasna, zivot kolem bajecne malebny a pomaly, hory nebetycny, vychody i zapady romanticky.. vsak uvidite :]

No a ted v uzasnem Luang Prabang, a po dni stravenem ve meste a po dni stravenem v busi-ve vesnickach, jeskyni a u vodopadu.. Jre nam bajecne a vsem toto misto doporucujeme. Francouzska kultura se zde snoubi s laosskou, budhismem a animismem..jejich vira je vice spojena s prirodou, horami, rostlinami, zviraty a tak potichu se zde objevuje v jejich o trochu chudsich chramech ve mestech ci lesich, u jezer ci v jeskynich...Obycejni lide jsou tu velmi veseli a usmevavi..A radi vyzvidaji jake je to u nas a radi vypravi vtipy, zejmena o cinanech :] Tak si uzivejte spise fotky, protoze tento rytmus a nalada se neda popsat..
La Gone

Zitra Planina vaz v Phonsavan a pak dolu na jih..
pip
TOPlist

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

01 Přírodní zahrada u Šibíků v Křižanech

21 Domeček - odkaz na alba

10 na sklonku léta